Ghid pentru amenajarea camerei copilului

Amenajarea camerei copilului este o adevărată provocare pentru părinți. O misiune deloc ușoară, pentru că vorbim de o încăpere care îndeplinește mai multe roluri. Dacă pentru adulți, dormitorul este amenajat pentru relaxare și dressing, când vorbim despre dormitoare pentru copii, acestea sunt destinate atât somnului, cât și jocului ori temelor. Este vorba despre locul în care cel mic crește, în care se dezvoltă și trece la vârsta primelor cuvinte, la poveștile copilăriei și trăirile adolescenței.

Camera copilului cunoaște cele mai dese modificări din întreaga casă. Explicabil, pentru că un copil se schimbă pe măsură ce crește. Nu e nevoie, însă, de o schimbare majoră a designului sau să vă gândiți mereu la un alt mobilier pentru copii. Acesta poate fi readaptat la vârsta celui mic, motiv pentru care e recomandabil ca încă de la început să vă orientați spre mobilier modular, ușor de transformat, și să folosiți culori neutre pentru pereți – care să permită schimbarea ușoară a nuanțelor de-a lungul anilor.

Când doriți să amenajați camera unui copil, puteți alege orice fel de design vă place, orice fel de culori și decorațiuni. Deșigur, fiecare avem propria idee despre cum să arate o încăpere destinată celor mici, despre ce mobilier de copii ori ce set dormitor s-ar potrivi. Există, totuși, reguli generale de care vă invităm să țineți cont într-o astfel de misiune dificilă, dar necesară.

Reguli generale pentru amenajarea camerei unui copil

Când începeți amenajarea camerei copilului, orientați-vă spre materiale naturale. De exemplu, este recomandabil să zugrăviți pereții cu vopseluri pe bază de apă, în timp ce pentru podea ar fi foarte bun parchetul laminat – ușor de întreținut și de curățat.

Lăsați lumina soarelui să pătrundă nestânjenită înăuntru! De aceea, draperiile grele nu-și au locul în camera celui mic. Nici covoarele mari nu sunt tocmai indicate, pentru că… Plastilină, acuarele, bucăți de lego și câte și mai câte vă vor da bătăi de cap când vine vorba de curățarea covorului. 😊 În schimb, ar fi indicate niște mici covorașe, ce pot fi înlocuite sau mai simplu de întreținut.

Siguranța este cuvântul de ordine în camera copilului. Pe lângă asigurarea protecției prizelor și întrerupătoarelor, e recomandabil ca mobila pentru camera copiilor să fie cu muchii rotunjite, nu ascuțite. Dacă nu, pentru muchii și colțuri e indicat să folosiți protecții. În plus, în apropierea celui mic nu trebuie să se afle aparate electrocasnice, iar tableta și telefonul mobil – deși utile – să stea, pe cât se poate – mai ales la vârste fragede, cât mai departe de el.

Când vine vorba de mobilier pentru copii, acesta trebuie să fie rezistent, să răspundă nevoilor celui mic și să permită o rearanjare pe măsură ce copilul crește. Pentru că își petrece o mare parte din timp aici, copilul are nevoie de pat, de un birou adaptat vârstei lui, unde să citească și să își facă temele, de un dulap pentru haine și, neapărat, de un spațiu de joacă.

Și încă un lucru foarte important: copiii sunt fascinați de povești, de desene animate, de filme. Imaginația lor este foarte bogată și își creează un adevărat univers. Încercați să-l cunoașteți, să-l explorați și să îl recreați în camera celor mici. Le dați astfel posibilitatea să aibă libertate de exprimare – iar pentru asta nu trebuie decât să le montați o tablă pe care să poată desena, un pat în formă de mașină sau să le decorați camera cu un poster cu personaje din filmul preferat. Sau, de ce nu, să le puneți în cameră un cort în care copilul să se ”refugieze” alături de personajele din cărțile preferate. 😊

Cum alegem mobila pentru camera copiilor?

Alegerea mobilei pentru camera copiilor trebuie să țină cont, în primul rând, de vârsta ”proprietarului”.

• Camera bebelușului

În cazul bebelușilor, de exemplu, amenajarea dormitorului începe încă dinaintea nașterii. Când vine pe lume, totul trebuie să fie pregătit să-l întâmpine. În încăperea în culori plăcute, care trebuie totuși să fie în armonie cu întreaga locuință, piesa centrală este pătuțul. Realizat din lemn finisat cu atenție, acesta trebuie să-i ofere micuțului siguranță, adică să aibă zăbrele protejate cu material textil și să nu fie distanțate prea mult, pentru ca bebelușul să nu își prindă între ele mâinile sau picioarele. Salteaua este recomandabil să fie realizată din materiale naturale, care să nu îi provoace micuțului reacții alergice.

Pătuțurile pot fi simple sau cu spații de spații de depozitare – acestea din urmă sunt ideale mai ales în cazul locuințelor mici. Mobilierul din camera bebelușului este completat de un dulap pentru haine și un fotoliu pentru părintele care va sta alături de cel mic pentru a-l supraveghea și pentru a interveni la cel mai mic semn.

Din camera celui mai nou membru al familiei nu trebuie să lipsească masa de înfășat, care face mai ușoară îngrijirea și schimbarea copilului. Atât asamblarea, cât și dezasamblarea sunt simple și rapide, iar după schimbarea detașării aceasta nu lăsă urme pe comodă. Poate fi pusă chiar sub pătuțul cu spații de depozitare de care aminteam mai înainte.

• Camera unui copil preșcolar

Într-o astfel de cameră, mobilierul trebuie să fie redus ca număr de piese. Este perioada în care jocul este cea mai importantă activitate, iar copilul are nevoie de spațiu în acest sens. Sunt suficiente un pat, o comodă și un raft bibliotecă, loc unde poți păstra cele mai îndrăgite jucării și cărți de colorat ale micuțului. Puteți completa mobilierul cu o măsuță pentru copii, unde cel mic își poate înșira creioanele de colorat, plastelina și cariocile.

O soluție la îndemână o reprezintă colecțiile de mobilier pentru copii. Acestea oferă o multitudine de produse ce pot fi combinate pentru obținerea rezultatului dorit.

Totul trebuie să fie cât mai aerisit, ceea ce vine și în ajutorul părinților, ce pot întreține mult mai simplu curățenia.

• Camera unui elev

Învățarea este ceea ce definește această perioadă din viața copilului, iar acest lucru este necesar să se reflecte și în felul în care este amenajată camera lui. În încăpere e nevoie deja de un birou unde să își facă temele. Acesta trebuie să fie suficient de încăpător pentru toate rechizitele, caietele, manualele și cărțile de care un școlar are nevoie și să permită amplasarea unui calculator.

Este indicat ca mobilierul din cameră să fie ales în funcție de pasiunile celor mici. Cei care sunt pasionați de călătorii, de geografie se vor simți în largul lor într-o cameră în care o hartă a lumii ocupă un întreg perete, în timp ce micii amatori de lectură iubesc să-și așeze cărțile pe un raft, aproape de birou.

• Camera unui adolescent

Ei bine, am ajuns la o parte dificilă – pentru părinți. Avem de-a face cu un mic rebel, un copil care își are propriile păreri, propriile dorințe și propriile idei pe care va încerca să le impună și atunci când e vorba despre felul în care arată camera lui. Ceea ce, până la urmă nu e rău deloc și reprezintă o etapă naturală în dezvoltarea celor mici.

Va trebui să faceți unele compromisuri, mai ales că stilul ales de adolescenți pentru dormitorul lor intră de multe ori în contradicție cu stilul restului casei. Iar aici ne referim la culoarea și designul camerei. În rest, e nevoie nde un dressing, de un dulap copii și de un pat confortabil, completat de un birou dominat, desigur, de laptop.

Idei și ajutor online pentru amenajarea camerei unui copil

Suntem oameni ocupați, prinși mereu între serviciu, casă și alte zeci de drumuri pe care trebuie să le facem, uneori chiar zilnic. Timpul e o resursă tot mai valoroasă, pe care o drămuim la minut. 😊 De aceea, orice variantă de a salva puțin timp este binevenită. Chiar și în ceea ce privește amenajarea camerei copilului.

O soluție sunt magazinele online de mobilă. Ușor de accesat, cu o prezentare atrăgătoare și un număr foarte de produse – oferă un ajutor binevenit în alegerea a tot ce înseamnă mobilă de dormitor pentru copii. Plus economie de timp.

E suficient să căutați ”mobilă cameră copii” ori ”set mobilă copii” ca să primiți soluții și idei. Aveți de unde alege și puteți combina produsele în diferite variante, după cum vă place. De asemenea, sunt oferite seturi complete de mobilă pentru camera copiilor. Totul e să vă placă și se potrivească încăperii pe care doriți să o decorați pentru micuții voștri.

Un magazin online de mobilă are marele atu de a îmbina stilul, calitatea, rezistența și prețul competitiv. Lucrează direct cu producători, ceea ce le permite să aducă mobilierul solicitat într-un timp scurt și cu 30% mai eficient decât magazinele tradiționale de mobilier.

Amenajarea camerei unui copil este o chestiune de responsabilitate pentru fiecare părinte. Este esențial ca, indiferent de vârsta pe care o are, de preocupări și pasiuni, copilul să se simtă în largul său și în siguranță în camera în care locuiește. Să își poată exprima liber trăirile și să se identifice cu ce are în jurul său. Nu e o misiune simplă, dar cu respectarea unui reguli minime de decorare și de amplasare a mobilierului util și confortabil, amenajarea camerei celui mic va fi o reușită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.