Sfaturi pentru alegerea culorii mobilierului pentru living. E ce trebuie să ținem seama

Spațiul cel mai important într-o locuință, cel căruia proprietarul îi acordă întotdeauna cea mai mare importanță, este livingul. Camera în care stăm o bună parte din timpul petrecut acasă, acolo, unde ne adunăm cu familia sau unde ne primim prietenii, rudele, musafirii. Din acest motiv, ne concentrăm asupra amenajării livingului mai mult decât asupra oricărui alt loc din casă.

Ne dorim să îmbinăm culori, forme, texturi ori lumini pentru a-l transforma într-un loc prietenos, confortabil, care să ne definească, să ne reprezinte. De altfel, culorile bine alese și un design diferit, inovator, reprezintă o combinație care nu are cum să dea greș.

Culorile conferă personalitate unui spațiu. E adevărat că ”e frumos ceea ce-mi place mie”, deci e clar că și în cazul culorilor dintr-un living vom alege ce ne place fiecăruia dintre noi. Acționăm subiectiv, în funcție de personalitate, dar ne ghidăm și după criterii care țin de estetică ori de modă când vine vorba despre alegerea paletei cromatice.

De exemplu, dacă folosim culori închise, vom da camerei o notă de intimitate, pe când culorile deschise vor înviora și înveseli atmosfera.

Pe lângă asta, culorile mai au o putere ”magică”: aceea de a schimba forma și dimensiunile unei camere ori pe cele ale pieselor de mobilier. Iar aici designerii vin cu un sfat: deși nuanțele de mobilier pot fi găsite într-o infinitate de tonuri, este recomandabil să ținem cont de nuanțele pereților. Pe lângă aceasta, să nu alegem culori foarte puternice, oricât de atrăgătoare ni s-ar părea.

Nu e un lucru simplu, dar, cu atenție, răbdare și cu respectarea unor reguli simple, vom reuși să îi dăm celei mai reprezentative camere din locuință atmosfera echilibrată și plăcută pe care ne-o dorim.

Cum alegem culorile potrivite pentru living?

Secretul unei amenajări interioare care să NE placă e simplu: echilibrul între toate culorile pe care le folosim, proporția fiecăreia. O atmosferă plăcută și confortabilă poate fi obținută prin alegerea unei bogate game cromatice și nuanțe care să meargă de la neutru la intens.

În designul interior există o regulă de aur a culorilor: o cameră arată armonios dacă  60-65% din întregul spațiu îi este alocat culorii primare, în jur de 30% pentru culoarea secundară, în timp ce accentele de culoare ocupă între 5% și 10% din spațiu. Ținând cont de această proporție a echilibrului vă simplificați alegerile: ale culorilor pentru zugrăvitul pereților, ale nuanței pentru canapeaua din living ori ale decorațiunilor folosite.

O precizare este, totuși, necesară. Din calculul acestei formule ”60-30-10” pot fi excluse podeaua din lemn, considerată ca având o culoare neutră, pereții, tavanele, ușile sau ramele geamurilor – dacă sunt, toate, de culoarea albă. În schimb, în calculul proporției magice a culorilor sunt incluse covorul, accesoriile și piesele de mobilier de pe podea.

O altă regulă importantă pentru alegerea culorilor dintr-un living este cea a luminii. Asta pentru că – știm din fizica de gimnaziu – culorile arată diferit în lumina naturală și în lumina artificială. Din acest motiv, în cazul unui living în care avem parte de multă lumină naturală, e indicat să alegem culori mai puternice, mobilă și accesorii în culori mai închise. În schimb, dacă ferestrele mici transformă un living într-o încăpere întunecoasă, nuanțele deschise ne pot ajuta să dăm impresia de spațiu.

Culoarea mobilei – ”legată” de cea a pereților

Amenajarea unei camere se face respectând contractul între culorile deschise și cele închise. De exemplu, dacă pereții unei încăperi sunt zugrăviți în culori închise (gri ori albastru), este bine să alegem piese de mobilier în tonuri calde. Camera capătă un echilibru cromatic și devine un mediu cald, primitor.

Cea mai simplă este situația în care pereții sunt albi, pentru că această culoare neutră se potrivește cu orice nuanță de mobilă. O alegere potrivită sunt mobilele care păstrează culoarea naturală a lemnului, lângă care putem așeza, de exemplu,  o canapea într-o culoare îndrăzneață. În acest sens nu avem de ce să ne ferim de verde, galben ori de ”stilatul” și foarte apreciatul royal blue. În mod sigur vom transforma o canapea într-una din aceste culori în piesa de rezistență a livingului.

Dacă unora nu ne plac modelele florale – deși au un aspect proaspăt și pot fi folosite în tot felul de amenajări moderne, clasice sau mai ieșite din tipare, putem pune peste tapițeria într-o singură culoare o pătură cu imprimeu. Vom obține echilibrul vizual pe care îl căutăm.

Chiar dacă este foarte pretențioasă, mobila de culoare neagră sau în tonuri închise poate fi folosită doar dacă pereții livingului sunt albi ori au nuanțe neutre deschise (cum ar fi bejul).  În schimb, în combinație cu pereți vopsiți în culori închis, vom avea parte de un spațiu perceput ca înghesuit și restrâns.

Pe de altă parte, mobila albă este mai permisivă când e vorba de combinarea cu nuanțele pereților. Dacă aceștia sunt galben sau crem, avem parte de un decor ”de vară”, luminos. Dacă pereții sunt zugrăviți sau tapetați în tonuri de mov, combinația cu mobila albă aduce eleganță. Iar dacă zidurile sunt colorate în tonuri puternice, putem echilibra situația cu ajutorul decorațiunilor ori al draperiilor.

Exemple de scheme de culori pentru decorarea livingului

Alegerea culorii mobilei în funcție de cea a pereților se poate face pe baza a trei scheme. Avem schema monocromatică, mai simplă, dar care creează spații sofisticate din punct de vedere vizual. A doua este cea dinamică, a culorilor complementare, care merge pe clasicul principiu al extremelor care se atrag, în timp ce a treia este schema relațională, în care sunt utilizate culorile vecine de pe roata culorilor.

Schema monocromatică

În cazul unui living monocromatic, înseamnă pur și simplu că vom lua o culoare de bază și vom folosi o serie întreagă de tonuri, nuanțe și umbre ale acesteia. Astfel, pereții, mobilierul și decorațiunile din încăpere trebuie să aibă aceeași culoare, dar în nuanțe diferite. De exemplu, dacă pereții sunt vopsiți în gri foarte deschis, canapeaua dintr-un astfel de living monocrom ar fi ideal să aibă o culoare gri-cărbune.

În cazul acestei scheme de culori, o idee bună o reprezintă amestecul de texturi. Astfel, putem combina o vopsea mată pe pereți – care îi dă livingului o atmosferă rafinată, de lux – cu o masă lucioasă.

Schema de culori complementare

Dacă alegem schema de culori diferite, complementare, trebuie să fim atenți la asigurarea unui echilibru între ele. Acest lucru e simplu dacă respectăm principiul proporţiilor culorilor complementare – 80/15/5. Altfel spus, cel mai mic procent îi revine culorii celei mai intense, folosită ca accent. Celelalte două proporții sunt reprezentante de fapt, de a doua culoare și o nuanță de-ale ei, care nu trebuie să fie în niciun caz foarte intense sau aprinse. 

Un exemplu clasic este cel al veselei combinații dintre portocaliu și albastru, una dintre favoritele designerilor. Peretele poate fi tapetat sau vopsit cu portocaliu, iar canapeaua pe care o amplasăm în camera de zi are un design modern și o culoare albastră. Sau invers, după cum doriți. Impactul asupra privirii va fi garantat, iar adăugarea unui covor sau a unei perdele într-o nuanță apropiată dă un aspect elegant camerei.

Schema relațională, de culori alăturate 

Este schema cel mai des folosită în design, pentru că aduce o atmosferă relaxantă mai ales într-o cameră atât de importantă cum este livingul. Presupune folosirea culorilor vecine de pe roata culorilor sau o culoare primară și diferite nuanțe ale culorii în relație cu aceasta.

De exemplu, putem obține un living elegant prin folosirea unei combinații de albastru, albastru-violet și violet.

Dinamismul este dat de îngemănarea roșu-portocaliu care accentuează textilele din încăpere, cu condiția ca pereții să fie vopsiți în crem sau bej pentru a echilibra designul.

Folosirea verdelui și a culorii galbene asigură o cameră de zi caldă, primăvăratică. Piesele de mobilier, cu decorațiuni și covoare în astfel de culori, completează perfect pereții în nuanțe mai deschise.

Indiferent ce scheme de culori veți alege, cum veți combina mobila cu pereții și cu decorațiunile în funcție de culoarea fiecăruia și ce stil vreți să-i dați livingului din casa dumneavoastră, cel mai important este să vă puneți amprenta asupra amenajării camerei de zi și să aveți parte aici de atmosfera relaxantă și primitoare pe care o căutați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.