Stilul scandinav – simplitate și funcționalitate. Cum să transformi casa într-un cămin cald și primitor

A venit toamna, zilele se micșorează văzând cu ochii, iar temperaturile tot mai scăzute ne fac să ne petrecem tot mai mult timp în căldura și confortul propriului cămin. Simplul fapt că pomenim de vremea tot mai rece și de aceste două calități 😊 ale refugiului nostru intim ne face gândurile să zboare spre stilul scandinav de amenajare interioară. Cel care îți dă liniște, relaxare, căldură – pe scurt, te face să te simți acasă.

Stilul de amenajare specific oamenilor Nordului înseamnă folosirea de produse simple și accesibile inspirate din natură, dar și simplul gest de a te bucura de ce îți oferă casa ta, de confortul și relaxarea pe care o regăsești între pereții ei. E o filosofie simplu de înțeles dacă ne gândim la climatul din Peninsula Scandinavă, la frig, la zilele scurte și lumina tot mai puțină pe măsură ce ne apropiem de iarnă. Sunt motive pentru care nordicii sunt foarte atenți cu felul în care își amenajează locuințele, în așa fel încât să se bucure de confort și bunăstare.

Cel mai bine caracterizează acest stil cuvântul norvegian și danez hygge – știu, e greu de pronunțat pentru un ne-scandinav, dar și greu de tradus. 😉 Poate cea mai corectă traducere ar fi ”atmosferă confortabilă, relaxantă, o experiență simplă, caldă, care are un impact deosebit asupra bunăstării”. Multe cuvinte, într-adevăr, dar nu am spus nici pe departe totul despre sentimentele definite de acest cuvânt aparte. Cred că trebuie să fii născut în Nord ca să-l înțelegi pe deplin.

Dar asta nu înseamnă că nu ne putem adapta locuința stilului scandinav. Din contră, acest adevărat curent în designul interior este extrem de apreciat și are numeroși adepți încă de la apariția sa, în prima jumătate a secolului trecut, când designerii începeau să pună accent pe simplitate, funcționalism și confort.

Simplitate, lumină și materiale naturale. Plus pete de culoare

Ținând cont de zona nordului îndepărtat din care provine, stilul scandinav înseamnă linii simple, tonuri blânde, spații mobilate minimalist, dar cu obiecte versatile care se pot adapta oricărei încăperi.

Definitorii pentru acest stil sunt pereții ce reflectă lumina pe care nordicii o prețuiesc atât de mult. E de înțeles dacă ne gândim la iernile lungi și zilele scurte specifice latitudinilor nordice. Culorile cât mai deschise, neutre – precum albul și griul – sunt de preferat pentru pereți, dar și pentru podele, piese de mobilier, accesorii ori țesături.

Totuși, accente îndrăznețe de culoare pot fi strecurate pentru alungarea monotoniei. Chiar și un decor în stil scandinav acceptă pernele decorative ori tapițerii în culori puternice, dar și decorațiunile din sticlă colorată. Din acest punct de vedere, nordicii au un respect deosebit tehnicile tradiționale, printre care arta sticlei suflate. Obiecte create în acest fel contribuie la atmosfera caldă, intimă, a casei.

Amenajarea unei locuințe în stilul specific nordului european implică folosirea materialelor naturale comune, mai ales a lemnului care oferă acel sentiment de căldură esențial pentru hygge. Multe dintre locuințele scandinave păstrează pereți nefinisați din lemn ori cărămidă sau piatră pentru a crea o atmosferă cât mai apropiată de natură și pentru a adăuga acel ”ceva” care să alunge neutrul din spațiile de locuit.

Într-un interior scandinav esențele naturale de lemn sunt prezente în fiecare încăpere. Atmosfera caldă și relaxantă este accentuată de canapele și fotoliile care sunt întotdeauna joase și confortabile.

Unele din aceste obiecte de mobilier au fost adaptate zonelor în care stilul nordic a fost importat și sunt realizate din materiale specifice locului, cum ar fi, de exemplu, ratanul.

Simplitatea stilului nordic de amenajare este dată și de perdelele ori jaluzelele simple. Însă de cele mai multe ori ferestrele sunt lăsate pur și simplu… fără perdea. La propriu. 😊

Mobilierul în stilul scandinav

În ceea ce privește mobilierul, interioarele în stilul nordic încântă prin linii drepte combinate cu forme curbate și design simplu, dar – atenție! – nu avem de-a face cu banale tendințe minimaliste. Scandinavii preferă canapelele, fotoliile și mesele cu margini rotunjite și în nuanțe cât mai naturale. Și aici lemnul este rege.

O locuință amenajată în acest stil nu va fi niciodată prea încărcată: nici cu mobile, nici cu decorațiuni. Pentru a te simți bine într-o astfel de casă, e nevoie de mobilă de calitate, care nu se demodează repede – ce confort ar oferi, oare, o locuință în care trebuie schimbate constant piesele de mobilier și decorațiunile pentru că… nu ne mai plac, nu mai sunt în ton cu timpurile?

Toate obiectele de care e nevoie – scaune, dulapuri, mese, pat – sunt simple, elegante și fără ornamente, tocmai pentru a evita demodarea lor. Mobila utilă, de bună calitate, domină un interior în stil nordic în care este evitată încărcarea cu decorațiuni.

De exemplu, patul mare, simplu și confortabil este cel care dă tonul într-un dormitor amenajat în acest stil. Culorile principale, cele secundare, decorațiunile – totul se raportează la obiectul central al camerei. La fel se întâmplă și în living, unde mobilierul este compus dintr-o masă și câteva scaune. Sunt obiecte care, prin detaliile minimaliste, nuanțele închise, liniile drepte și amplasarea lângă zona unde se gătește, dau camerei o nuanță de sobrietate, dar, în același timp, de căldură.

Scandinavii sunt adevărați maeștri ai depozitării. Preferă obiectele care au spații de depozitare și au învățat să le folosească pentru a nu ”sufoca” spațiile și așa mici ale locuințelor. Este impresionant cum stilul nordic armonizează designul și utilitatea corpurilor de mobilier.

Lumina și căldura din ungherele casei

Atmosfera plăcută, care te învăluie de cum intri pe ușa casei, poate fi accentuată cu ajutorul unor lămpi, veioze ori mici obiecte de iluminat amplasate în colțurile camerelor. Un interior scandinav nu pune accent pe lustre, ci pe amplasarea a cât mai multor lampadare care să încălzească și să lumineze ungherele casei pentru un plus de intimitate.

Așa cum ne-am aștepta de la o zonă cu temperaturi pe care numai prietenoase nu le putem numi, textilele care sparg monotonia unor încăperi în stil nordic sunt confecționate din materiale călduroase: 😊 bumbac, lână și blănuri.

Simplitatea și utilitatea le regăsim și în băile scandinave. Materiale folosite sunt curate, iar aglomerarea de obiecte este un termen străin nordicilor. Și în această zona a casei, lemnul este prezent, alături de piatră și de atât de neutrul alb. Lavoarul și cada sunt vedetele băii, în timp ce oglinda uriașă din alte stilul de design interior devine aici mult mai mică și nu ”cucerește” un întreg perete.

Stilul din nordul european își găsește inspirația în natură, prin forme fluide și simple, dar și prin materialele naturale folosite. Orice este creat pentru o locuință trebuie să fie realizat cu meticulozitate și atenție la detaliu, consideră adepții acestui stil. În plus, ceea ce putem numi ”geometrie scandinavă” creează în casă o atmosferă de calm și echilibru.

Combinație de eleganță, rustic, practic și sofisticat – stilul scandinav de amenajare este cu adevărat un stil contemporan, care pune accentul mai întâi pe funcționalitate și apoi pe estetică, păstrând idei din cultura nordică. Liniile simple și materialele naturale care îl caracterizează îl transformă într-unul apropiat, intim, potrivit tuturor gusturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.