Cât de important este scaunul de birou pentru sănătatea noastră? Răspunsurile pe care e bine să le cunoașteți

Masa MDF Ferguson stejar

”Să nu mă doară spatele!” ”Să mă simt confortabil.” ”Să fie din materiale de calitate.” ”Să aibă un aspect plăcut.” ”Să fie rezistent.” Pe oricine am chestiona, acestea sunt răspunsurile generale pe care le-am primi la întrebarea: ”Cum ar trebui să fie scaunul de birou pe care l-ați alege?”


Majoritatea ne petrecem ore întregi, în fiecare zi, în fața biroului, la serviciu sau acasă. Așa că știm cât de important e să avem scaunul de birou potrivit. Am scris ”potrivit” 😊 pentru că știm că idealul sau perfecțiunea e doar ceva spre care tindem. În schimb, în lumea concretă există lucruri potrivite pentru fiecare, diferite de la caz la caz.


De exemplu, unii își doresc un scaun de birou simplu, alții cu tot felul de butoane și setări. Unii îl vor din piele, alții – din material textil. Unii îl găsesc nimerit pe cel fără brațe, alții insistă ca scaunul să aibă musai tetieră. Unii se mișcă întruna cu scaunul de la un birou la altul, alții stau imobili în fața calculatorului. De aceea, fiecare avem propriile dorințe când vine vorba de scaunul de birou.

Și, în același timp, toți am da răspunsurile cu care am început acest text. De ce? Pentru că știm ce ne dorim, dar alegerea produsului potrivit e dificilă când avem în față o multitudine de oferte.

Ne-am propus în acest material să vă oferim câteva sfaturi utile în alegerea unui scaun de birou.

Asigurarea poziției corecte la birou, esențială în alegerea unui scaun

Scriam la început că ne petrecem ore la rând la birou în fiecare zi. S-au făcut studii care arată că omul modern stă în fața calculatorului sau completează acte mai bine de 160 de ore pe lună (în total vreo 7 zile și jumătate, nu e deloc puțin!).

Stând atât de mult la birou, conștientizăm cât de importante sunt scaunele și mesele pe care le folosim asupra posturii și, în final, asupra propriei noastre sănătăți. E esențial să ne asigurăm că folosim un scaun de birou care să ne asigure o poziție corectă și care să evite apariția unor dureri de spate sau de gât ce se pot croniciza.

Astfel, când ne așezăm la birou, trebuie să avem o poziție comodă, cu spatele lăsat pe spătarul scaunului. Acesta trebuie să urmeze curbura naturală a coloanei sau, dacă nu are acest design ergonomic, puteți folosi o pernă pentru suport lombar. Ca poziția să fie corectă, nu e indicat să vă aplecați în față, ci mâinile trebuie sprijinite pe birou, cu coatele flexate la 90 de grade, paralel cu podeaua. La rândul lor, genunchii trebuie să fie la același nivel cu șoldurile ori puțin mai jos, iar tălpile trebuie să atingă cu toată suprafața podeaua ori un suport.

PRODUSE RECOMANDATE

-15%
-15%

Ajustabile sau neajustabile?

În funcție de dotările pe care le au, scaunele de birou pot fi împărțite în scaune ajustabile și scaune neajustabile. Există și o categorie intermediară, cea a scaunelor de birou parțial ajustabile. Să le luăm pe rând, începând cu… cele mai simple.

Scaune de birou neajustabile. Acest tip de scaune se caracterizează mai ales printr-un design atractiv, care permite amplasarea lor în tot felul de încăperi și decoruri pe care, cu siguranță, le completează. Marele lor ”păcat” îl reprezintă lipsa mecanismului ajustabil și a roților, care le face să fie complet imobile. Tocmai din aceste motive nu sunt recomandate pentru o folosință îndelungată.

Scaune de birou ajustabile. Se află la ceaaltă extremă și permit reglarea înălțimii și adâncimii șezutului, a spătarului și a cotierelor. Alte elemente reglabile sunt gradul de înclinare a scaunului și pe cel al spătarului. Unele modele au chiar și funcția de masaj – sună interesant, nu? 😊 În acest fel, utilizatorul își poate păstra o poziție corectă a corpului chiar și în cazul în care petrece mai mult timp la birou.

Astfel de scaune reduc intensitatea durerilor apărute după o zi la birou și mai ”taie” din senzația de oboseală.

Scaune de birou parțial ajustabile. Spre diferență de suratele din categoria de top, scaunele parțial ajustabile permit – așa cum le spune și denumirea – efectuarea doar a anumitor setări. Vorbim în acest caz de scaune rotative, reglabile pe înălțime și al căror spătar poate fi ajustat pe înălțime sau în funcție de gradul de înclinare. Nu foarte complicat, dar eficient pentru a permite utilizatorului să mențină o poziție corectă pentru o perioadă de timp mai lungă.

Desigur, și prețul e sub cel al mult mai comodelor, dar complicatelor scaune complet ajustabile.

Diferența între ultimele două tipuri de scaune este dată de mecanismul cu care sunt echipate. De exemplu, cele mai multe scaune sunt dotate cu un mecanism de bază care permite doar rotirea, ajustarea pe înălțime și înclinarea spătarului ce poate fi blocat, după dorință, într-o poziție anume.

Alte scaune de birou sunt echipate cu un mecanism înclinabil, care permite lăsarea pe spate, în același timp, a șezutului și spătarului. Avantajul pe care îl oferă constă în posibilitatea schimbării poziției în timpul lucrului și relaxarea mușchilor picioarelor și spatelui.

Producătorii mai folosesc mecanismul sincronizat, format, de fapt, din două mecanisme separate care lucrează în sincron pentru a oferi un grad de confort superior în momentul în care sunt lăsate pe spate șezutul și spătarul. Iar dacă vrem să le reglăm separat, putem folosi un scaun cu mecanism multifuncțional care oferă libertate fără margini în ajustarea poziției.

PRODUSE RECOMANDATE:

-15%
-16%
-22%

În ceea ce privește materialul cu care este ”îmbrăcat” scaunul de birou, acesta poate fi de trei tipuri: piele naturală, piele sintetică și materiale sintetice. Dacă e să ne referim la primele două, vă dezvăluim că au câteva dezavantaje. De exemplu, pielea naturală nu este recomandat dacă scaunul este amplasat într-o cameră călduroasă. Pielea naturală absoarbe transpirația și se va păta, astfel că veți avea bătăi de cap cu desele operațiuni de curățare chimică.

Pielea sintetică are și mai multe dezavantaje, chiar și în cazul unui produs de calitate – ce să mai zicem atunci de vinilin? Sub acțiunea transpirației, ea are tendința de a se lipi de haine și se uzează foarte repede.

Recomandarea specialiștilor rămâne materialul textile. Un scaun de birou de calitate va fi îmbrăcat cu mai multe straturi de material: unul exterior care permite pielii să respire și unul interior, care nu lasă lichidele să pătrundă.

Pernele de sub material este indicat să fie realizate din spumă poliuretanică hidrofobă care nu permite îmbibarea cu transpirație ori tot felul de mirosuri neplăcute.

PRODUSE RECOMANDATE

-16%
-16%
-26%

Sfat important: oricât de bune ar fi scaunele de birou pe care le folosiți, vă recomandăm să luați câte o scurtă pauză la fiecare oră. Aveți nevoie de puțină relaxare pentru a alunga stresul, pentru a vă îmbunătăți activitatea mentală și chiar pentru a reduce sensibilitatea organismului la diferite boli. Specialiștii de la American Heart Association, care au studiat problema, pot depune mărturie în acest sens. 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.